Την περασμένη χρονιά εστάλησαν δοκιμαστικά για πιλοτική εφαρμογή 6 Πλωτήρες «Catch a Breath» στην Εσθονία, την Λιθουανία και την Λετονία - χώρες που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε πνιγμούς λουομένων στην ΕΕ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά. Στην Εσθονία, το Resque Board αξιολόγησε θετικά και με ενθουσιασμό το καινοτόμο αυτό μέσο ασφάλειας στο νερό και προχώρησε σε παραγγελία περισσοτέρων Πλωτήρων Catch a Breath, προκειμένου να τοποθετηθούν το καλοκαίρι του 2021 σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας με μεγάλη επισκεψιμότητα.

Η Πρεσβεία της Εσθονίας στην Αθήνα βοήθησε με την μεταφορά των Πλωτήρων από την Αθήνα στο Τάλλιν. Και δεν το έκανε με έναν συνηθισμένο βαρετό τρόπο: Οι Πλωτήρες φορτώθηκαν σε ένα σκάφος της Εσθονικής Αστυνομίας και της Ακτοφυλακής, που υπηρετούσε στην Χίο για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η γραμματέας της Πρεσβείας κα Terje Homutov Giannikou συνέβαλλε καθοριστικά στην διαδικασία και την επικοινωνία με την Water Salvation που σχεδίασε τον Πλωτήρα, ενώ ο κος Αντώνιος Καραπλής, οδηγός, βοήθησε στην παράδοση και παραλαβή. Η Water Salvation προσέφερε τις ενημερωτικές δίγλωσσες (σε Εσθονικά και Αγγλικά) πινακίδες παραλίας με οδηγίες χρήσης του Πλωτήρα Catch a Breath προς τους λουόμενους. Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου όπου 60 Πλωτήρες "Catch a Breath" έφτασαν στην Εσθονία!

Το πρώτο επίσημο ταξίδι του Catch a Breath εκτός των συνόρων της Ελλάδας είναι γεγονός! Ας ελπίσουμε πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Εσθονίας ώστε όλοι μαζί να σώσουμε ζωές!