Οι ανθρωποθυσίες στον βωμό της θάλασσας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και αυτό το καλοκαίρι, με δεκάδες λουομένους να αφήνουν την τελευταία τους πνοή σε θαλάσσιες περιοχές σε όλη την Ελλάδα, μια χώρα με ιδιαίτερα μεγάλη ναυτική παράδοση!

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο διάστημα από το Σάββατο 17 Ιουλίου έως την Κυριακή 25 Ιουλίου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 26 συνάνθρωποί μας,ανάμεσα στους οποίους ένα αγοράκι 10 ετών, το οποίο πνίγηκε σε παραλία στο Λαγονήσι και το 6χρονο κορίτσι στην Αυλίδα, όταν ξέφυγαν από την προσοχή των γονιών τους. Δηλαδή, πάνω από δύο λουόμενοι χάνουν τη ζωή τους κάθε ημέρα αυτό το καλοκαίρι σε παραλίες της χώρας!

Η θάλασσα κρύβει κινδύνους και πολλοί είναι οι λουόμενοι που υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Από τους 26 νεκρούς, οι 22 είναι Ελληνες και οι τέσσερις αλλοδαποί.

Υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους

Αν και είμαστε λαός με ναυτοσύνη και ατελείωτες παραλίες, κάποιοι συμπατριώτες μας φαίνεται πως υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους στο κολύμπι… Ενα άλλο στοιχείο που προκύπτει είναι πως οι 21 από τους 26 νεκρούς είναι ηλικιωμένοι. Επίσης, από τους 26 λουομένους που πνίγηκαν, οι 16 ήταν άνδρες, 8 γυναίκες και δύο παιδιά, πράγμα που ενδεχομένως σημαίνει ότι οι γυναίκες προσέχουν περισσότερο από τους άντρες.

Eνας, ακόμη, παράγοντας είναι οι σημαντικές ελλείψεις ναυαγοσωστών, οι οποίοι θα μπορούσαν να σώσουν πολλές ζωές στις οργανωμένες πλαζ. Οπως παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, το ποσοστό κάλυψης σε ναυαγοσώστες φτάνει το 75% των 536 υπόχρεων παραλιών, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης έλεγχος όλων των οργανωμένων πλαζ.

Πηγή: www.newsbreak.gr

Όσο μένουμε στις διαπιστώσεις οι αριθμοί μεγαλώνουν.

Η Water Salvation προτείνει τοποθέτηση πλωτήρων catch a breath, ιδιαίτερα στις μη φυλασσόμενες παραλίες.

 Με την τοποθέτηση των catch a breath, μπορεί να αποφευχθεί το 74% των πνιγμών.